Alfrink College Zoetermeer

School voor havo, vwo en tvwo

Werflaan 45 2725 DE Zoetermeer 079 - 3306666

Opening Minds 2 tvwo

Home > Nieuws Opening Minds 2 tvwo

Afgelopen vrijdag is het project in 2 tvwo over ‘oorlog en vrede’ afgesloten met een bezoek aan  het voormalige frontgebied van de eerste wereldoorlog in en rond Ieper.
De hele week zijn de leerlingen uit 2 tvwo bezig geweest met het vakoverstijgende thema ‘oorlog en vrede’. De leerlingen volgden een speciaal projectrooster en veel vakken deden mee.
Het doel was niet alleen om te herinneren en te leren, maar ook om vooruit te kijken: wat kun jij in je dagelijkse leven doen om bij te dragen aan vrede in jouw omgeving en verder weg. De Amsterdamse documentaire fotograaf Mark Nozeman gaf een workshop over beeld en propaganda en leerden de leerlingen om kritisch te kijken naar alle beelden, die in de (sociale) media op ze afkomen. Het bezoek van drie vertegenwoordigers van The Hague Peace projects maakten ook veel indruk op de leerlingen: Valentin uit Rwanda vertelde dat hij 16 was toen de genocide in zijn land begon. Hij had kinderen gezien die meededen met het geweld, maar ook kinderen die met gevaar voor eigen leven mensen hadden geholpen te vluchten en te overleven. "Jullie kunnen ook een positief verschil maken",  zei hij. Tayfun uit Turkije en Mirko uit Koerdistan  legden uit dat zij waren opgegroeid met vijandbeelden over de ander, maar dat ze door naar elkaar te luisteren al veel begrip voor elkaar hadden gekregen. “Je inleven in de ander, echt luisteren naar elkaar en respect tonen voor elkaar", daar begint vrede mee was hun boodschap.
De rode draad van de week was een onderzoeksopdracht, waarbij leerlingen allemaal individueel onderzoek deden naar een soldaat - ‘hun soldaat’- die in een oorlogsgraf in de buurt van Ieper is begraven. Vrijdag werd de projectweek afgesloten met het bezoek aan het graf van hun ‘soldaat’. Dat was voor veel leerlingen een emotioneel moment: de oorlog maar ook de missie voor vrede heeft deze week een gezicht gekregen voor de leerlingen. We willen graag iedereen bedanken die aan deze geweldige week heeft meegewerkt en alle leerlingen een groot compliment geven voor hun inzet.

 

Naar nieuwsoverzicht dinsdag 12 juni 2018