Alfrink College Zoetermeer

School voor havo, vwo en tvwo

Werflaan 45 2725 DE Zoetermeer 079 - 3306666

Sportklassen

Home > Onderwijs > Sportklassen

Beleef jij plezier aan samen sporten en ligt daar jouw passie? Ben jij geïnteresseerd in alles wat met sport te maken heeft? Dan is de sportklas op het Alfrink zeker iets voor jou.

Waarom een sportklas?

Het Alfrink College is een school waarin we leerlingen heel goed onderwijs bieden. We willen dat leerlingen hun talenten optimaal ontwikkelen. We merken dat er steeds meer leerlingen zijn die naast het leren van talen, wiskunde, etc., ook hun sportieve ontwikkeling erg belangrijk vinden. Zeker met het oog op hun toekomst.
Daarnaast geloven wij dat er een groep leerlingen is, die erg gebaat is bij wat minder stil zitten en wat meer bewegen. Sporten motiveert en meer sporten zal de leerprestaties zeker ten goede komen. Het was oud-topsportster en oud-politica Erika Terpstra die ooit zei: “Bewegen en sport hebben een positieve invloed op leren en welzijn.”

Sporthistorie

Het Alfrink College begon vorig jaar met de sportklas. Maar dat betekent niet dat er in een verder verleden niets is gepresteerd op sportgebied. Het tegendeel is waar. Het Alfrink heeft een rijke sporthistorie. Zo wordt er al jaren deelgenomen aan allerlei interscolaire sporttoernooien en niet zonder succes. Volleyballend zijn we erg sterk en onze hockeyers drongen de afgelopen jaren tot driemaal toe door tot de landelijke finales. In 2012 werden we zelfs nationaal scholenkampioen cricket, wat natuurlijk erg gaaf is voor een school met tvwo!

Daarnaast zijn er tal van sportactiviteiten waar alle leerlingen zich voor kunnen inschrijven. Heel populair is al jaren de Alfrink mini-triatlon. Alfrinkteams doen natuurlijk ook mee aan grote Zoetermeerse- en landelijke sportactiviteiten, als de Geuzenloop en Klaverbladloop. En twee jaar geleden beklommen twee Alfrink-teams met succes de Alpe d’Huez, in het kader van de strijd tegen kanker. Al die activiteiten zullen door de invoering van sportklassen op het Alfrink een extra stimulans krijgen.

Wat houdt de sportklas in?

Je krijgt 6 lessen lichamelijke oefening (LO) per week, drie lesuren meer dan andere eerste klassen. Daarnaast volg je het vak mens en natuur een uur minder. Dat kan omdat een deel van de lesstof van dat vak weer terugkomt in die extra uren lichamelijke opvoeding.

In het programma van de sportklas gaan we intensiever aan de slag met de wat bekendere gym-sporten zoals hockey, voetbal, basketbal, turnen en atletiek. Daarnaast maak je kennis met veel sporten die bij de reguliere klassen niet of nauwelijks aan bod komen, zoals tennis, free running en dans.

Binnen en buiten school

Sommige onderdelen bieden we aan binnen onze eigen school, andere zullen  op locaties buiten de school worden aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn skiën, zwemmen en beachvolleybal.

Ook gaan we uitstapjes maken naar een sportclub of een groot sportevenement dat op dat moment gehouden wordt. Zo zijn wij met de sportklas in de Kuip te gast geweest bij de selectie van Feyenoord en gaan wij op bezoek bij het Nederlandse walhalla van de topsport: Papendal! En natuurlijk ben jij onze sportieve ambassadeur. Je gaat op toernooien de kleuren van het Alfrink College verdedigen, waarbij naast winnen ook sportief gedrag belangrijk is.

Meer dan sporten alleen

Naast de aandacht voor het bewegen en sporten zelf, gaan we ons bezighouden met onderwerpen die daar bij horen, zoals kennis van spelregels, fitheid, gezondheid, voeding en hygiëne.

Ook krijgt een aantal vaardigheden binnen ons programma speciale aandacht, zoals:

  • Samenwerken
  • Hulpverlenen
  • Leidinggeven en organiseren
  • Omgaan met verschillen

Het allerbelangrijkste is dat je het leuk vindt om te sporten en dat je enthousiast bent om kennis te maken met nieuwe sporten. Deelname aan een sportklas draagt bij aan de nodige praktijkervaring en aan kennis over allerlei sporten en je gezondheid.

Na de brugklas

Na twee jaar sportklas volgt de keuze voor het havo of het vwo. De leerlingen die naar 3 havo gaan, blijven in de sportklas. Voor de leerlingen die voor het vwo kiezen, houdt de sportklas op. Natuurlijk blijf je als vwo-leerling wel sporten op het Alfrink tijdens de lessen LO. Daarnaast kun je deelnemen aan het sportcomité en meedoen aan diverse toernooien.
Aan het eind van de derde klas kiezen alle 3 havo-leerlingen hun profiel. Daarbij kies je feitelijk de vakken waarin je eindexamen gaat doen. Er is dan de mogelijkheid om voor het vak BSM (bewegen, sport en maatschappij) te kiezen en daarin ook examen te doen. Met de sportklas als basis heb je natuurlijk een voorsprong, wanneer je in 4 havo aan BSM begint. Door het intensief sporten en de aangeleerde vaardigheden zoals leidinggeven is de sportklas, met eventueel BSM als vervolg, een goede voorbereiding voor een groot aantal vervolgopleidingen. Je kunt daarbij denken aan de HALO (Haagsche Academie voor Lichamelijke Opvoeding); HBO sport en bewegen; HBO sport en management; fysiotherapie, sportmanagement maar ook opleidingen richting politie en defensie.

Sportklas en topsport

Met echte topsporters gaan we rond de tafel zitten en bespreken we hoe we trainingsschema’s, toernooien en wedstrijden kunnen combineren met een goede en verstandige schoolloopbaan. Dat het Alfrink en topsport prima samen kunnen gaan, bewijzen we al jaren. Er zijn al heel wat Nederlandse, Europese en zelfs wereldkampioenen geweest die naast het goud thuis, ook een Alfrinkdiploma aan de muur hebben hangen.

Aanmelding en selectie

Iedereen uit groep 8 kan zich aanmelden. Bij je aanmelding op het Alfrink College kun je op het inschrijfformulier aangeven dat je graag in de sportklas wilt komen. De sportklas is direct ook een laptopklas. 
Het is dus zeker niet zo dat je alleen naar de sportklas mag als je een geweldige sporter bent. Veel belangrijker voor ons is dat je sportief bent, een goede sportmentaliteit hebt en gemotiveerd bent om nieuwe sporten te proberen. De sportklas is dan ook zowel voor de sportieve jongens, als voor de sportieve meiden een fantastische aanvulling op het programma van het Alfrink College. Wij streven in onze sportklassen dan ook naar een gezonde verdeling tussen jongens en meisjes! 

Als je bent aangenomen op onze school, krijg je een uitnodiging voor een sportmiddag.
Tijdens deze sportmiddag kijken de docenten lichamelijke opvoeding of je beschikt over voldoende basisvaardigheden. Ook vragen we naar jouw motivatie voor de sportklas en vertellen we meer over de inhoud van het programma, zodat we goed weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Daarna beslist de school over toelating tot de sportklas. 

Schoolkosten

Een mooie, extra uitdagende opleiding kost altijd geld. Het merendeel betaalt het Alfrink College. Dat doen we omdat we graag alle leerlingen de kans willen geven hun talenten te ontplooien. Een deel is echter voor rekening van de ouders. De sportklas kost € 125,- per jaar aan extra ouderbijdrage.
Daarvan worden onder meer wedstrijdbezoeken, clinics, verschillende sportieve uitjes en een representatief Alfrink-sporttenue bekostigd.

Tot slot

Je houdt van sporten? Je bent geïnteresseerd in alles wat met sport te maken heeft? Je denkt dat extra sport voor jou een extra motivatie is? Dan is de Alfrink sportklas de juiste plek voor jou!